Τα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων


Στον κήπο των Εσπερίδων είχε φυτέψει η θεά Ήρα το δέντρο με τα Χρυσά Μήλα, που ήταν δώρο της μητέρας-Γης στο γάμο της με το Δία. Ήταν Ιερό Δέντρο, το Δέντρο της Σοφίας, φύλακάς του ήταν ο Λάδωνας, ένα πελώριο φίδι με εκατό κεφάλια, ενώ τρεις παρθένες ήταν υπεύθυνες για τη φροντίδα του.
Ο Ηρακλής εκτελώντας την εντολή του Ευρυσθέα, ξεκίνησε το ταξίδι απόκτησης των τριών Χρυσών Μήλων από τον κήπο τον Εσπερίδων, ο οποίος τον προειδοποίησε, πως για την ολοκλήρωσή του θα αντιμετώπιζε πέντε δοκιμασίες.
Αρχικά, θα έπρεπε να βρει το σωστό δρόμο που θα τον οδηγούσε στον κήπο των Εσπερίδων. Σ’ αυτή του την προσπάθεια συνάντησε τον πολύμορφο Νηρέα, όπου του απέσπασε κάποια πληροφορία, χωρίς όμως να την εκμεταλλευτεί με τη γνώση που άρμοζε. Συνεχίζοντας για την αναζήτηση του κήπου συνάντησε τον αλυσοδεμένο Προμηθέα και απελευθερώνοντάς τον εκείνος τον συμβούλευσε, πως έπρεπε να συναντήσει στην άκρη του κόσμου τον Άτλαντα για να φτάσει πιο κοντά στο στόχο του. Το πρόσωπό του ήταν χαραγμένο από τον πόνο, καθώς σήκωνε τόσο καιρό τώρα στους ώμους του το βάρος του κόσμου. Ο Ηρακλής θέλοντας να τον βοηθήσει σήκωσε το φορτίο του για λίγο, με κάποιο αντάλλαγμα, να του φέρει ο Άτλαντας τα Χρυσά Μήλα από τον κήπο των Εσπερίδων. Πράγματι με αυτή τη συνεργασία τα Μήλα προσφέρθηκαν με αγάπη από τον Άτλαντα στον ήρωά μας ολοκληρώνοντας τον τρίτο του άθλο.

Στον συγκεκριμένο άθλο, εκφράζεται το θετικό έργο του ζηλωτή στο φυσικό πεδίο, καθώς αρχίζει να κατανοεί τον εαυτό του, εδώ αρχίζει το έργο «ενοποίησης» στο φυσικό πεδίο της ψυχής και του σώματος. Εκφράζεται η βαθιά επιθυμία για την απόκτηση των χρυσών μήλων της Σοφίας, για να περάσει ο άνθρωπος στη δράση-εκδήλωση, όπου η γνώση μετατρέπεται σε Σοφία. Στον άθλο αυτό, ο Ηρακλής αντιμετωπίζει το τεράστιο έργο να συνενώσει τους δύο πόλους της ύπαρξης και να συντονίσει-ενοποιήσει ψυχή και σώμα, ώστε, η δυαδικότητα να δώσει θέση στην ενότητα και να συγχωνευθούν τα ζεύγη των αντιθέτων. Να αφυπνίσει τη συνείδησή του και να αποκαταστήσει την επαφή με την ψυχή αναγνωρίζοντας αρχικά τις ιδιότητές της. Ο Ηρακλής απελευθέρωσε τον εαυτό του, σαν ένας ειλικρινής ερευνητής, ξέφυγε από το κόσμο της αυταπάτης συνεχίζει απελευθερώνοντας τον Προμηθέα, από τα βασανιστήρια του παρελθόντος, τις επιθυμίες που τον βασάνιζαν. Και στη συνέχεια εγκαταλείπει την προσπάθειά του για να βοηθήσει τον κόσμο, μέσω του Άτλαντα, για να ανταμειφθεί με τα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων. Στην αρχή του άθλου έρχεται σε επαφή με την ψυχή του, σαν το Νηρέα ενώ στο τέλος έχοντας ξεπεράσει την θυμική αυταπάτη, κατορθώνει να δει τις τρεις όψεις τη ψυχής του, τρεις παρθένες, κερδίζοντας τα έργα της αγάπης και της σοφίας για την ολοκλήρωση μέσω της υπηρεσίας. Εφόδια για να βαδίσει το Δρόμο του ώστε, Σώμα Ψυχή και Πνεύμα Νους, Αγάπη και Θέληση να εκφραστούν μέσα από την Υπηρεσία για τον Κόσμο.

Μήπως αυτή η επεξήγηση, σας θυμίζει κάτι;;;
Tους Διδύμους, που είναι δυαδικό ζώδιο και σχετίζεται με το αιθερικό σώμα, δεδομένου ότι το πνεύμα αποτελεί μέσο ανάμεσα στην ψυχή και το σώμα.

Advertisements

15 Σχόλια (+add yours?)

 1. matriga
  Φεβ. 15, 2010 @ 11:03:38

  Δίδυμος είμαι και με αφορά 😉

  Απάντηση

 2. Βάσσια
  Φεβ. 15, 2010 @ 11:14:54

  Καλημέρα :-)Δεν είμαι Δίδυμος, αλλά γνωρίζω καλά.Φιλιά

  Απάντηση

 3. irizaar
  Φεβ. 15, 2010 @ 12:19:49

  πάνω στον μύθο των μήλων των Εσπερίδων, βασίστηκε και ο μύθος του Αδάμ, της Εύας και του δέντρου της γνώσης. Βλέπεις πόσο αλληλένδετοι ήταν κάποτε οι πολιτισμοί. υπάρχει βιβλίο της Άλις Μπέιλι (μεγάλης αστροφιλοσόφου) που συσχετίζει κάθε άθλο του Ηρακλή με το αντίστοιχο ζώδιο. μ' αρέσει που ασχολείσαι με την αστρολογία σε βάθος

  Απάντηση

 4. athina μπασιούκα
  Φεβ. 15, 2010 @ 13:29:54

  Εντυπωσιακό και μας βάζει σε σκέψεις.

  Απάντηση

 5. NANTIA-BAD RELIGION 7
  Φεβ. 15, 2010 @ 16:06:33

  Πράγματι,πόση σοφία και διδαχή εμπεριέχει η "μυθολογία" μας!Κι όμως,δε διδάσκεται όπως πρέπει στα σχολεία.Να θυμίσω οτι Εσπερία,οι πρόγονοί μας θεωρούσαν οτι ήταν η σημερινή Αμερική!!!Ορίστε????

  Απάντηση

 6. D.Angel
  Φεβ. 15, 2010 @ 19:22:37

  Αρκετά ενδιαφέρονΕχω ωροσκόπο δίδυμο!Φιλιά πολλά

  Απάντηση

 7. ELENI
  Φεβ. 15, 2010 @ 21:19:50

  ΔΙΔΥΜΑΚΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ …ΑΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΑΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!

  Απάντηση

 8. ellen
  Φεβ. 15, 2010 @ 22:44:24

  Αφήνω μια πολύ γλυκιά καλησπέρα,για ενα όμορφο βράδυ καλή μου φίλη..ζητώ συγνωμη ,μιας και δεν έχω ιδέα για ζώδια και ωροσκόπους..Σου στέλνω μια αγκαλιά και πολλα φιλιά!

  Απάντηση

 9. matriga
  Φεβ. 16, 2010 @ 12:19:26

  Kαλημέρα, Βάσια μου.Δεν ξέρω τι ζώδιο είσαι, αλλά χαίρομαι που είσαι πάντα παρόν εδώ! Είσαι καλή φίλη :)Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή

  Απάντηση

 10. matriga
  Φεβ. 16, 2010 @ 12:22:40

  Irizaar, καλημέρα.Εγώ δεν ξέρω τίποτα μπροστά σ' αυτά που γνωρίζεις εσύ! ;-)Πολλά φιλιά!

  Απάντηση

 11. matriga
  Φεβ. 16, 2010 @ 12:24:48

  Αθηνά, καλημέρα.Πράγματι, η μυθολογία είναι πολύ χρήσιμη αν την μελετήσουμε και την κατανοήσουμε. Έχει μεγάλες αλήθειες και σοφία.Κοχυλένια φιλιά!

  Απάντηση

 12. matriga
  Φεβ. 16, 2010 @ 12:27:22

  Νάντια μου, καλημέρα.Σε βρίσκω πολύ ψαγμένη και χαίρομαι πολύ.Αυτό που λες δεν το ήξερα και σ' ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Να είσαστε καλά ;-)Πολλά κοχυλένια φιλιά και καλή Σαρακοστή

  Απάντηση

 13. matriga
  Φεβ. 16, 2010 @ 12:28:31

  D. Angel, καλημέρα.Έτσι εξηγείται, γιατί ταιριάζουμε! Κουβαλάμε την ίδια τρέλα ;-)Πολλά φιλιά!!

  Απάντηση

 14. matriga
  Φεβ. 16, 2010 @ 12:30:18

  Ελένη μου, καλημέρα.Να τον χαίρεσαι! Ελπίζω ο καιρός να είναι καλός στη Θεσ/κη.Εδώ είναι πολύ καλύτερος σήμερα.Καλή Σαρακοστή :)Πολλά κοχυλένια φιλιά!

  Απάντηση

 15. matriga
  Φεβ. 16, 2010 @ 12:33:01

  Εllen μου, καλή σου μέρα! Είσαι πολύ γλυκιά και μόνο γλυκιά θα μπορούσε να είναι η καλησπέρα σου :)Γιατί ζητάς συγνώμη; Ποιος τα ξέρει όλα;;; Κανείς μας. Μόνο ο Θεός Πολλά φιλιά!Υ.Γ. Σου οφείλω απάντηση, αλλά θα το κάνω αργότερα στο σπίτι μου 😉

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: