Μπεϊγκάν ατσαρί (μελιτζάνες πικάντικες)


Η ινδική κουζίνα βασίζεται περισσότερο στα λαχανικά και στο ρύζι, παρά στις ζωϊκές πρωτεϊνες. Οι περισσότεροι ινδοί είναι χορτοφάγοι. Η κουζίνα χρησιμοποιεί πολύ τα μπαχαρικά και τα φαγητά τους συνήθως είναι πικάντικα. Η συνταγή Baingan Chatpate που θα δείτε παρακάτω είναι ένα χαρακτηριστικό φαγητό από την πόλη Ουντεπούρ της κεντρικής Ινδίας. Προέρχεται από την εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη «Μπουκιά και συγχώριο«.

Υλικά (για 6 άτομα) :
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
6 ξεφλουδισμένες σκελίδες σκόρδο
800 γραμ. μελιτζάνες καθαρισμένες, ξεπικρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια
1 κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισου
½ κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου
350 γραμ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού κοπανισμένους σπόρους κολίανδρου
1 κουτ. γλυκού σκόνη από τουρμέρικ
1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κρασοπότηρο φυτικό λάδι & ακόμα 3 κουτ σούπας
αλάτι

Εκτέλεση :
Βάλτε στο μπλέντερ σας τα κομματάκια από το τζίντζερ και τις σκελίδες του σκόρδου, προσθέστε 1 κρασοπότηρο νερό και κτυπήστε τα μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός.
Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το μισό λάδι και ζεστάνετέ το σε μέτρια φωτιά. Μετά ρίξτε μέσα τις μισές μελιτζάνες να σοταριστούν ελαφρά απ’ όλες τις πλευρές. Βγάλτε τις και αφήστε τις να περιμένουν. Ρίξτε το υπόλοιπο λάδι και αφήστε το να ζεσταθεί. Σοτάρετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, και αφού τις βγάλετε, τις αφήνετε στην άκρη.
Καθαρίστε την κατσαρόλα σας και προσθέστε 3 κουτ. σούπας λάδι, ρίξτε μέσα τους σπόρους από το γλυκάνισο, το κύμινο και σοτάρετέ τους καλά, μέχρι να σκουρύνουν και να βγάλουν όλα τους τα αρώματα. Ρίξτε μέσα τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το μίγμα τζίντζερ, σκόρδου που έχετε ετοιμάσει. Προσθέστε το κόλιανδρο, το τουρμέρικ, τη πιπεριά καγιέν και το αλάτι. Αφήστε το μίγμα να βράσει για 10 λεπτά. Γυρίζετέ το συνέχεια. Χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε το, μέχρι το μείγμα να γίνει πηκτό και μελωμένο. Ρίξτε μέσα τις τηγανισμένες μελιτζάνες και αφήστε τις να μαγειρευτούν για 5 λεπτά. Χαμηλώστε, ακόμα περισσότερο τη φωτιά, σκεπάστε τη κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήστε να συνεχιστεί το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.
Αφήστε το να χλιαρέψει και σερβίρετέ το σαν κυρίως πιάτο μαζί με ρυζάκι μπασμάτι.

3 σχόλια (+add yours?)

  1. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
    Νοέ. 10, 2009 @ 17:20:35

    παίρνω μεριδούλα, στην υγειά σας κορίτσια

    Απάντηση

  2. Ασκαρδαμυκτί
    Νοέ. 10, 2009 @ 19:44:51

    Γιάμιιι

    Απάντηση

  3. ΕΛΕΝΑ
    Νοέ. 11, 2009 @ 03:16:13

    Πικάντικο γιάμι!!!Παίρνω κι εγώ μια μεριδούλα, αλλά θα την δώσω στον καλό μου που αγαπά πολύ τα πικάντικα!Φιλιά!

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: