Πιτάκια σαμόζας (samozas)


Samozas είναι οι ινδικές τρίγωνες πιτούλες από χειροποίητο φύλλο. Φυσικά, είναι πικάντικες, όπως άλλωστε όλα τα φαγητά στην ινδική κουζίνα, που φημίζεται για τα μπαχαρικά της και τις πικάντικες γεύσεις της. Η γέμιση είναι από κιμά με καρυκεύματα ή πατάτα, κρεμμύδια και κόλιανδρος. Τηγανίζονται μέσα σε μπόλικο καυτό λάδι και τρώγονται ζεστά σαν ορεκτικά.

Το μέγεθος και το σχήμα ενός samosa, καθώς η συνοχή της ζύμης που χρησιμοποιείται μπορεί να διαφέρει σημαντικά, από χώρα σε χώρα, αν και είναι ως επί το πλείστον τριγωνικό.

Σαμόζας με λαχανικά

Υλικά:
15 λεπτές ινδικές πιτούλες
Παρθένο ελαιόλαδο
3-4 πατάτες
3-4 καρότα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο πράσο
2 κολοκύθια μεγάλα
3 πιπεριές πράσινες
Tούρμερικ (κιτρινόριζα)
Garam Massala ( ινδικό μίγμα κάρυ )
Fenel ( μαραθόσπορος )
πάπρικα
κόλιανδρος
αλάτι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε. Προσθέτουμε στις πατάτες τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα καρότα. Κατόπιν, ρίχνουμε τα πράσα, τα κολοκύθια και έπειτα τις πιπεριές. Στο τέλος, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε τα σωταρισμένα υλικά με τις πατάτες.

Με το μίγμα πατάτας-λαχανικών γεμίζουμε τις ινδικές πιτούλες και τις τηγανίζουμε με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, για 3 λεπτά.
Σας προτείνω να τα συνοδέψετε με σάλτσα μάνγκου τσάτνευ, μια έτοιμη γλυκόξυνη σάλτσα, με βάση φρούτα, ζάχαρη και ξύδι, που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Όμως, για σας που φτιάχνετε μόνοι σας τις σάλτσες, σας βρήκα την παρακάτω συνταγή.

Σάλτσα τσατνέυ μάνγκο

Yλικά:
6-7 μάνγκο καθαρισμένα και ψιλοκομμένα σε κύβους
2 κρεμμύδια κομμένα κύβους
2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
2 φλ.τσαγιού λευκό ξύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
1 κουτ. σούπας σπόρους μουστάρδας
1 κουτ. γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλας
Χυμός ενός λεμονιού και το ξύσμα του

Εκτέλεση:
Τα πολτοποιούμε όλα μαζί και τα σιγοβράζουμε όλα μαζί για περίπου 1 ώρα μέχρι να δέσουν. Συντηρούμε σε καθαρά βάζα ή στο ψυγείο.

12 σχόλια (+add yours?)

  1. Maria Tzirita
    Οκτ. 21, 2009 @ 10:17:45

    Μ'αρέσει πολύ η ινδική κουζίνα, αλλά θα προτιμούσα να την βρω έτοιμη! Καλημερες και φιλιά!

    Απάντηση

  2. jacki
    Οκτ. 21, 2009 @ 10:21:24

    Χμμμ βασικά δε θα έλεγα όχι σε ένα αράβικο..Αλλά έκλεισε το μαγαζάκι που πάντα έτρωγα τα πικάντικά αράβικά μου..Δεν ξέρω αλλά νιώθω ότι και η ινδική κουζίνα θα μου άρεσε.

    Απάντηση

  3. Vasiliki Rimpa
    Οκτ. 21, 2009 @ 10:30:43

    Καλημέρα στο μικρό ροζ γλυκό κοριτσάκι …που μας βάζει και πικάντικες συνταγούλες…Ελπίζω μόνο στη γεύση να μας …καις …όχι στη καρδούλα…!!!Την καλημέρα μου και συγνώμη που τόσο καιρό ήμουν απών….φιλάκια

    Απάντηση

  4. Amelie
    Οκτ. 21, 2009 @ 10:33:08

    Ωραία τα σαμόζας, τα έτρωγα συχνά στο Λονδίνο όπου επισκεπτόμουνα πολλά ινδικά εστιατόρια. Θα συμφωνήσω όμως με τη Maria Tzirita που προτιμά να τα βρει έτοιμα! Εκτός αν αναλάβεια να μας τα φτιάξεις εσύ Μαρία μου να μας κεράσεις!!!!!!!!!

    Απάντηση

  5. Αναστασία
    Οκτ. 21, 2009 @ 11:22:02

    Κοντεύει μεσημέρι κι εσύ παίζεις με τον πόνο μας ε;:)))))

    Απάντηση

  6. Orsalia
    Οκτ. 21, 2009 @ 12:27:28

    Μου αρέσει η ινδική κουζίνα… αλλά βαριέμαι να μαγειρέψω τέτοιου είδους νοστιμιές… Προτιμώ να μου τα προσφέρουν έτοιμα να τα απολαύσω!!!!!Αντε καλή μας όρεξη!!!!!!!!!

    Απάντηση

  7. KitsosMitsos
    Οκτ. 21, 2009 @ 12:30:55

    Καλή μας όρεξη, λοιπόν!

    Απάντηση

  8. ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
    Οκτ. 21, 2009 @ 13:02:59

    Λατρεύω την ινδική κουζίνα και τα καυτερά.Samozas φτιάχνω και με κιμά, τί να σου λέω…Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    Απάντηση

  9. big mama
    Οκτ. 21, 2009 @ 13:27:49

    Δεν έχω φάει ποτέ, ξέρω όμως ότι είναι πικάντικα! Με την άδεια σου θα στείλω τη συνταγή στη φίλη μου που της αρέσουν πολύ!

    Απάντηση

  10. Ασκαρδαμυκτί
    Οκτ. 21, 2009 @ 15:41:44

    Δεν ήξερα πως υπάρχουν και "σπόροι μουστάρδας"!

    Απάντηση

  11. Betty's Cuisine
    Οκτ. 21, 2009 @ 19:57:56

    αχ κι εγώ η τεμπέλα έτοιμα τα θέλω!και μου αρέσουν και τα πικάντικα και τα καυτερά, όσα έχω δοκιμάσει πάντως ήταν σούπερ!

    Απάντηση

  12. matriga
    Οκτ. 23, 2009 @ 15:58:05

    Καλησπέρα σε όλους σας. Σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Χαίρομαι που σας αρέσει η ινδική κουζίνα!Η Φύρδην-Μύγδην έχει δίκιο πως τα samozas είναι ωραία και με κιμά.Ασκαρ, οι σπόροι μουστάρδας είναι σπόροι κίτρινου σιναπιού. Θα βάλω link πάνω στη φράση για περισσότερες λεπτομέρειες. Σας φιλώ με κοχυλένια φιλιά και σας εύχομαι καλό Σ/Κ :))

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: