Αρχαία ελληνική κουζίνα


Tο εστιατόριο «Αρχαίων Γεύσεις» λειτουργεί από το 1998, με μενού από την αρχαία ελληνική κουζίνα και είναι μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες μελέτης από ειδικούς επιστήμονες, όπως φιλόλογοι, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και γευσιγνώστες για να συλλεχθούν οι συνταγές, αλλά και οι γαστρονομικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων, μέσα από την μελέτη σπάνιων συγγραμμάτων. Έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες του εξωτερικού, όπως το «Τime» και η «Guardian» φιλοξενούν στις σελίδες τους σπουδαία σχόλια για το εστιατόριο, που κέρδισε τις εντυπώσεις λόγω του πρωτότυπου concept του.

Προσωπικά, το έχω επισκεφτεί και πραγματικά με εντυπωσίασε το ότι εκεί ζεις την εμπειρία, όπως ακριβώς οι αρχαίοι ‘Ελληνες. Όλα είναι ιδιαίτερα και το συμπόσιο τελείται υπό τους ήχους αυλού και χορδών. Τρως με κουτάλι και μαχαίρι κρέας, λαχανικά, ψάρι, χοντραλεσμένο κριθάρι και μέλι. Θυμάμαι το πιάτο που δοκίμασα ήταν χοιρινό φιλέτο με δαμάσκηνα και πουρέ αρακά και σαφώς με εντυπωσίασε. Γεύσεις απίθανες, ξεχασμένες, πρωτοπόρες, ξεχωριστές και υγιεινές. Στο μενού του δεν υπάρχουν πιάτα με πατάτες, ντομάτα, λεμόνι, ρύζι ή ζάχαρη, γιατί απλά τα υλικά αυτά δεν υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν μαγική η ατμόσφαιρα και σας συστήνω να το επισκεφτείτε!

Και τώρα σας παραθέτω μια συνταγή αρχαίας Ελληνικής κουζίνας.

Υλικά:
1 ρίζα σέλινο
2 καρότα κομμένα σε στικς
λίγα φρέσκα και καλλιεργημένα σπαράγγια
1 κούπα φακές
ζωμό κρέατος
φρέσκο κάρδαμο
θυμάρι
λίγο λεμόνι
1 μπουτάκια αρνίσιο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι

Για το γλάσο:
1 κρεμμύδι κομμένο
λίγο κόκκινο κρασί
λίγο ξύδι
θυμαρίσιο μέλι
φρέσκο κάρδαμο

Eκτέλεση:
Σ’ ένα τηγάνι, σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το σέλινο, τα καρότα και τα σπαράγγια. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις φακές στο ζωμό κρέατος και προσθέτουμε λίγο κάρδαμο, το θυμάρι και λίγο λεμόνι. Σε άλλη κατσαρόλα, σωτάρουμε το αρνίσιο μπουτάκι μέχρι να ροδίσει. Φτιάχνουμε το γλάσο, βράζοντας το κρεμμύδι, το κρασί, το ξύδι, το θυμαρίσιο μέλι και το φρέσκο κάρδαμο. Αφού βράσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το περιχύνουμε με το γλάσο. Στα λαχανικά που έχουμε σωτάρει, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο φρέσκο κάρδαμο και λίγο ζωμό κρέατος. Τα ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε σε πιατέλα, δίπλα από τις ροδέλες κρέατος και τις φακές.

Καλή επιτυχία!

8 σχόλια (+add yours?)

  1. founio
    Οκτ. 13, 2009 @ 09:41:27

    Ναι στα αλήθεια είναι καταπληκτικά! Ωραία ατμόσφαιρα!

    Απάντηση

  2. Laplace
    Οκτ. 13, 2009 @ 12:37:37

    καλησπερα martigaειναι τρομερα αυτα τα φαγηταεχω φαει στον πειραια στο ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣκαταπληκτικο μαγαζι..πολλα φιλια!

    Απάντηση

  3. JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    Οκτ. 13, 2009 @ 13:06:21

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.ΤΟ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ.

    Απάντηση

  4. Osiris!
    Οκτ. 13, 2009 @ 13:08:59

    Νά 'μαι και εγώωωω!!!Μην εκπλαγείς αν δεις να λείπουν μερικά σοκολατάκια ακόμη….Έχω βάλει και μερικά στις τσέπες μου για του πειρατές.:)))Υπέροχα! Ευχαριστώ πολύ για το κέρασμα.Η συνταγή σου είναι καταπληκτική!Πραγματικός θυσαυρός τέτοιες συνταγές.Ανεκτίμητη η αξία τους. ;)Θα το φτιάξω σύντομα.(Πως είναι το όνομά του; Μήπως μπορούμε να μάθουμε;)Κατά τα άλλα, ξέρω ότι περιμένεις κάτι από μένα…Απλά, περίμενα να φαγωθεί το προηγούμενο.Χάχαχαχααα :)Σου αφήνω λοιπόν εδώ, κάτι για σένα και τους αναγνώστες σου.Δεν είναι τίποτα σπουδαίο.Κάτι δροσιστικό.Πρωί είναι ακόμη άλλωστε…:)))Το όνομά του είναι, "Strawberry Cream Cheese Bavarian"Καλή απόλαυση σε όλους!!!Matriga, καλή σου μέρα.Cya

    Απάντηση

  5. Ανεμοδούρα
    Οκτ. 13, 2009 @ 14:08:46

    Καλησπέρα Μαρία,στο «Αρχαίων Γεύσεις» είχα φάει πρώτη φορά το '98, όταν δεν φορούσαν ακόμα χλαμύδες και δεν είχε διαμορφωθεί ο κήπος.Από τότε έχω πάει τόσες φορές που έχω χάσει το λογαριασμό.Αγαπημένη γεύση παραμένει για μένα πάντα, το ζεστό κατσικίσιο τυρί με σάλτσα από κόκκινα φρούτα.Η μπύρα είναι μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία επίσης.Τώρα που μου το θύμισες, θα το επισκεφθώ πάλι εντός των ημερών:)))

    Απάντηση

  6. marianaonice
    Οκτ. 13, 2009 @ 15:00:08

    Oι συνταγές σου φαινονται απίστευτες!Τώρα τις ανακάλυψα και θα αρχίσω να τις …εφαρμόζω…:))

    Απάντηση

  7. George
    Οκτ. 13, 2009 @ 15:09:48

    τυχεροί εσείς εκεί στην Αθήνα. Μου άρεσε που συνοδεύεται με αυλό η οινοποσία. Βέβαια η συνταγή του χοιρινό με δαμάσκηνα (παρεπιπτόντως έχω δοκιμάσει κάτι παρόμοιο και μου αρέσει) δεν το είχα συνδέσει ποτέ με συνταγή Αρχαίας Ελλάδας.Η συνταγή που γράφεις αξίζει να δοκιμαστεί :)Την καλησπέρα μου.

    Απάντηση

  8. Savvina
    Οκτ. 13, 2009 @ 17:01:26

    Έχω επισκευτεί το "Αρχαίων Γεύσεις" μια φορά και θυμάμαι είχα φάει καλαμάρι γεμιστό με κρεμμυδάκι και μαιντανό νομίζω, πάνε χρόνια.Είχα εντυπωσιαστεί από τις ενδυμασίες, τα σκεύη, τον κήπο και γενικά όλο το περιβάλλον.Δεν υπάρχει τέτοιο μαγαζί.Εννοείται ότι δεν κατάφερα να φάω το φαί μου γιατί το καλαμάρι ήταν τεράστιο, αλλά γιατί τσιμπούσα και από τους υπόλοιπους, ο καθένας μας είχε πάρει κάτι διαφορετικό και γινόταν το ανάλογο μοίρασμα.Όλα ήταν τέλεια.Άμα το δεί ο τρελός θα αποτρελαθεί…..χαχαχαχαχαχαΚαλό σου απόγευμα φιλενάδα.Πολλά φιλιά.

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: