Ξέρετε τι είναι η σφέλα;


H σφέλα (σφέλλα) ή τυρί της φωτιάς είναι ένα λευκό τυρί που παρασκευάζεται στη Μεσσηνία από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.
Σφέλλα στην τοπική διάλεκτο σημαίνει λουρίδα. Μοιάζει πολύ με τη φέτα, αλλά έχει πιο πικάντικη γεύση. Διατηρείται στην άλμη και γι’ αυτό σας προτείνω να το βάλετε αντί φέτας σε πίτες, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσετε αλάτι, επειδή είναι αρκερά αλμυρό τυρί. Φυσικά, τρώγεται ωμό περιχυμένο με λάδι και ρίγανη ως μεζές για μπύρα ή ούζο.

Προσωπικά, σας το προτείνω ψητό, είτε στο φούρνο, είτε στη σχάρα, σε αλουμινόχαρτο (Μπουγιουρντί). Αφού αλείψουμε την εσωτερική βάση με ελαιόλαδο, προσθέτουμε στο επάνω μέρος του τυριού ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι και κατόπιν κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σαν πυραμίδα.
Αν πάλι, δεν είστε της υγιεινής διατροφής και το προτιμάτε τηγανιτό, βουτήξτε το σε κουρκούτι και βάλτε το στο τηγάνι με καυτό λάδι.

Όμως, αν φτιάχνετε στραπατσάδα, σας βρήκα μια όμορφη πρόταση εδώ.

Καλή σας όρεξη!

Advertisements

11 Σχόλια (+add yours?)

  1. jacki
    Σεπτ. 28, 2009 @ 12:56:00

    Στην αρχή διάβασα σεφταλιά..Λέω πάλι φαγητό θα μας πει αυτή..Μετά διαβάζω σφέλα..Λέω ουφ το γλυτώσαμε το φαγητό.(δεν την ήξερα το ομολογώ)Αλλά που;Πάλι μου άνοιξες την όρεξη..Καλά δε με λυπάσαι άρρωστη γυναίκα;

    Απάντηση

  2. D.Angel
    Σεπτ. 28, 2009 @ 14:11:07

    Ιδέα δεν είχα!Χα χα χαΦιλιά πολλά και καλή εβδομάδα φιλενάδα!

    Απάντηση

  3. matriga
    Σεπτ. 28, 2009 @ 14:21:14

    Jacki μουκαλή σου εβδομάδα.χα χα χα Με έκανες και γέλασα!Άρρωστη δε λες τίποτα. Δεν έχω έμπνευση να γράψω για κάτι άλλο, αλλά ούτε και να μαγειρέψω 😉 Φιλάκια πολλά!

    Απάντηση

  4. matriga
    Σεπτ. 28, 2009 @ 14:22:27

    Αγγελική μου,να είσαι καλά. Τι Καλαματιανή θα ήμουν αν δεν σας έγραφα τα ντόπια προϊόντα μας; lolΠολλά φιλάκια xx

    Απάντηση

  5. AERIKO
    Σεπτ. 28, 2009 @ 14:50:30

    Μπουγιουρντι :))))

    Απάντηση

  6. Αστρο - Συμμορίτες
    Σεπτ. 28, 2009 @ 15:41:36

    Πεθαίνω για τυριά.Εχω εξάρτηση από όλα εκτός από το ροκφόρ.Αυτό δεν το ήξερα και πάω Βασιλόπουλο σε μισή ώρα να δω και θα σου πω.Α! Καλή εβδομάδα.

    Απάντηση

  7. cook
    Σεπτ. 28, 2009 @ 16:09:55

    να που βρεθηκαμε και συντοπιτισες!…ως γεννημα θρεμμα της Μεσσηνιας(Κυπαρισσια),γνωριζω καλα τη σφέλα…αν και δεν ειμαι απο αυτους που την προτιμουν…εκεινοι ομως που αγαπουν την πικαντικη σκληρη φέτα,σίγουρα θα την αγαπήσουν…. ταιριάζει επισης και με κοκκινιστες χυλοπίτες

    Απάντηση

  8. matriga
    Σεπτ. 28, 2009 @ 16:23:09

    Αερικό, ευχαριστώ για την επισήμανση για το μπουγιουρντί. Το πρόσθεσα σε παρένθεση ;)Φιλιά

    Απάντηση

  9. matriga
    Σεπτ. 28, 2009 @ 16:24:11

    Αστροσυμμορίτη,περιμένω τις εντυπώσεις σου. Σε προειδοποιώ όμως ότι είναι αλμυρούτσικο :)Φιλιά

    Απάντηση

  10. matriga
    Σεπτ. 28, 2009 @ 16:25:37

    Cook,όχι μόνο κατάγομαι από την Καλαμάτα, αλλά είμαι και Διδυμάκι σαν εσένα ;)Φιλιά

    Απάντηση

  11. big mama
    Σεπτ. 28, 2009 @ 18:16:06

    Τα αλμυρά τυριά είναι τα αγαπημένα του καλού μου! Έχουμε φάει μπουγιουρντί με σφέλα και ακόμα το θυμάται!

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: