Μυστήριο με κοινότητες Διδύμων σε Ινδία & Βραζιλία


Gondoi
Βραζιλία: Καντίντο Γκοντόι

Ο Ντέρλι Γκριμ, 19 ετών, όπως και πολλοί άλλοι σ’ αυτή τη μικρή αγροτική πόλη, όπου κατοικούν κυρίως γερμανόφωνοι μετανάστες, πιστεύει ότι υπάρχει κάτι στο νερό – ένα μυστηριώδες ορυκτό, ίσως – που ευθύνεται για το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό διδύμων της περιοχής. «Η γενετική δεν μπορεί να τα εξηγήσει όλα», λέει ο Γκριμ, δίδυμος ο ίδιος.

Οι γενετιστές θα ήθελαν να διαφωνήσουν μαζί του, αλλά δεν έχουν, ούτε αυτοί, ολοκληρωμένη εξήγηση για τα 38 ζευγάρια διδύμων, σε σύνολο 80 οικογενειών, που ζουν μαζεμένα σε μια έκταση μόλις τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οικογένεια των 5χρονων Kitana και Tauhana Lunkes, η οποία κατέχει ένα απίστευτο ρεκόρ. Αυτό των 20 ζευγαριών διδύμων!

Το μυστήριο παραμένει άλυτο επί δεκαετίες, προσελκύοντας τη διεθνή προσοχή, δίνοντας έμπνευση για βιβλία και έρευνες γενετικής. Είναι ένας λόγος που οι ντόπιοι δεν βιάζονται να επαληθεύσουν τη θεωρία για το νερό. Τους αρέσει να ποζάρουν στους δημοσιογράφους, να δελεάζουν τουρίστες παρουσιάζοντάς τους την «πρωτεύουσα των διδύμων του κόσμου».
IdenticalGirls2
Ορισμένοι ερευνητές θίγουν μια πιο σκοτεινή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός των ναζί Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστός ως Άγγελος του Θανάτου, έχει αναμιχθεί στην παράξενη ιστορία της πόλης.

Ο Γιόζεφ Μένγκελε έζησε από το 1911 ώς το 1979. Έφτασε στο Μπουένος Άιρες το 1949 με το όνομα Χέλμουτ Γκρέγκορ, μαζί με άλλους 200 αξιωματούχους του Τρίτου Ράιχ που διέφυγαν από τη Γερμανία. Στην αρχή εργάσθηκε σε γραφείο μηχανικού, όμως αργότερα επανέλαβε τα πειράματά του σε εργαστήρια φαρμακολογίας. Όταν το 1960 η Μοσάντ συνέλαβε στο Μπουένος Άιρες και μετέφερε στο Ισραήλ τον Άντολφ Άιχμαν, ο Μένγκελε έφυγε από την Αργεντινή. Κατέφυγε σε γερμανικό οικισμό στην Παραγουάη, μετά στη Βραζιλία. Το 1979 πέθανε από αποπληξία στο Μπερτιόγκα της Βραζιλίας. Ενταφιάστηκε με το όνομα Βόλφγκανγκ Γκέρχαρντ στο Έμπου και μόνο το 1985 διαπιστώθηκε με εξέταση DΝΑ ότι ο νεκρός ήταν ο άγγελος του θανάτου του Άουσβιτς.

Ο Μένγκελε, λένε οι ντόπιοι, περιπλανήθηκε στην περιοχή της νότιας Βραζιλίας παριστάνοντας τον κτηνίατρο κατά τη δεκαετία του ’60, την εποχή που παρατηρήθηκε αιφνίδια αύξηση της γέννησης διδύμων. Σ’ ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε πέρυσι, ο Αργεντινός δημοσιογράφος, Χόρχε Καμαράσα, εξέτασε την πιθανότητα ο Μένγκελε – ο οποίος πέθανε στη Βραζιλία το 1979 – να διεξήγαγε πειράματα σε γυναίκες της περιοχής, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι γεννήσεις διδύμων, πολλών ξανθών με ανοιχτόχρωμα μάτια. Στα πειράματα, πιθανολογούν κάποιοι κάτοικοι, μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν νέοι τύποι φαρμάκων. Αλλά, ούτε ο Καμαράσα, ούτε κάποιος άλλος οπαδός της θεωρίας περί Μένγκελε, έχει καταφέρει να την αποδείξει. «Οσοι μιλούν για τον Μένγκελε προσπαθούν να πουλήσουν βιβλία. Ο Μένγκελε μελέτησε το φαινόμενο των διδύμων στη Γερμανία και όχι εδώ», τόνισε ο ιστορικός Πάουλο Σαουτιέρ, διευθυντής του τοπικού μουσείου.

Μια πινακίδα, στην είσοδο του Καντίντο Γκοντόι, γράφει «Πόλη των Κήπων και Γη των Διδύμων». Το 80% των 6.700 κατοίκων της, που άρχισαν να φθάνουν την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναζητώντας φθηνή γη, είναι γερμανικής καταγωγής.

Το φαινόμενο των διδύμων εστιάζεται σ’ έναν κύκλο 300 κατοίκων του Σάο Πέδρο, του τμήματος του Καντίντο Γκοντόι όπου ζει και η οικογένεια των Γκριμ. Ο κ. Σαουτιέ, δίδυμος και αυτός, γεννήθηκε εδώ το 1964. Η μητέρα του, του γένους Γκριμ, είναι μέλος μιας από τις οκτώ οικογένειες που εγκαταστάθηκαν πρώτες στο Σάο Πέδρο το 1918. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό ότι ο πληθυσμός των διδύμων είναι ασυνήθιστα αυξημένος. Μεταξύ τους, οι κάτοικοι της περιοχής, που ακόμη και σήμερα ζουν σε σχετική απομόνωση, μιλούν μια γερμανική διάλεκτο. «Δεν είναι και τόσο μυστήριο για μένα», λέει η Φαμπιάν Γκριμ, 22 ετών, δίδυμη και η ίδια. «Ο αδελφός μου νυμφεύτηκε την τρίτη του ξαδέλφη. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις γάμων μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας».

Για μερικούς όμως το μυστήριο παραμένει. Πριν από δέκα χρόνια, ο Ανανσίρ Φλόρες ντα Σίλβα, γιατρός και πρώην δήμαρχος του Καντίντο Γκοντόι αποφάσισε να το λύσει και έκτοτε έχει πάρει συνεντεύξεις από τουλάχιστον 100 άτομα. Πιστεύει τώρα ότι ο κόσμος κρατά μυστικά για τον Μένγκελε.

Ενα βιβλίο με θέμα τη γη των διδύμων, το οποίο δημοσιεύτηκε το 2007 και στου οποίου τη συγγραφή συνέβαλε ο κ. Ντα Σίλβα, αναφέρεται σε επισκέψεις που έκανε ο Μένγκελε στην περιοχή, χρησιμοποιώντας πλαστά ονόματα. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο Μένγκελε βρισκόταν στην περιοχή και παρατηρούσε το φαινόμενο των διδύμων», δήλωσε ο Ντα Σίλβα. Ενας άνδρας ο οποίος χρησιμοποιούσε το όνομα Ρούντολφ Βάις, υποστήριξε ο Ντα Σίλβα, πλησίαζε τις γυναίκες με κιρσούς και καμία φορά επιδιδόταν σε οδοντιατρικές εργασίες. Μερικοί κάτοικοι δήλωσαν στον Ντα Σίλβα ότι κάποιος Γερμανός πήγαινε με το αυτοκίνητό του από σπίτι σε σπίτι μαζεύοντας δείγματα και προσφέροντας υπηρεσίες σε γυναίκες. Από την άλλη όμως ο ιστορικός κ. Σαουτιέ υπογραμμίζει ότι είναι άδικο η γερμανική κοινότητα να συνδέεται «μ’ έναν εγκληματία σαν τον Μένγκελε»… «Δεν υπάρχουν οπαδοί των ναζί στην περιοχή»…

Οι γενετιστές λένε ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι η γενετική απομόνωση. Ο κ. Σαουτιέ εξηγεί ότι οι ιδωτικές πηγές νερού είναι πιθανό, να περιέχουν κάποιο ορυκτό που επηρεάζει την ωορρηξία. Είναι αμφίβολο όμως εάν οι κάτοικοι θα επιτρέψουν ποτέ να γίνει έλεγχος, αφού πρωτίστως επιθυμούν να διατηρήσουν το μυστήριο».

Ινδία: Κοντίνι

Οι ανυποψίαστοι επισκέπτες του χωριού Κοντίνι στο ινδικό κρατίδιο Κεράλα αναζητούν πολύ συχνά οφθαλμίατρο, όταν βλέπουν ξαφνικά πολλά παιδιά να παίζουν μπροστά τους εις διπλούν. Οι χωρικοί χαμογελούν με κατανόηση. Το θέαμα αυτό για τους υπόλοιπους είναι ασυνήθιστο! Σε πόσες κοινότητες 2.000 οικογενειών υπάρχουν 220 ζευγάρια διδύμων;

To ποσοστό είναι εξαπλάσιο του μέσου όρου παγκοσμίως και αυξάνεται διαρκώς. Μια στις πέντε κυήσεις στο Κοντίνι καταλήγει στην άφιξη διδύμων στον κόσμο – 45 στις 1.000 γέννες, ενώ στην Ασία ο μέσος όρος είναι 4 στις 1.000!

Σημειωτέον ότι οι θεραπείες υπογονιμότητας και η τεχνητή γονιμοποίηση που συνδέονται με τις γεννήσεις διδύμων, λόγω του αστρονομικού κόστους για τα δεδομένα των φτωχών χωρικών, είναι άγνωστες λέξεις στο Κοντίνι.

Αν τελικά βρεθεί κάτι στο νερό, θα πρέπει να εμφιαλώνεται και να δίνεται στα άτεκνα ζευγάρια ανά τον κόσμο που ονειρεύονται παιδιά, όπως χαριτολογεί ο γιατρός Κρίσναν Σριμπίγιου, – που μελετά το μυστήριο επί μια δεκαετία και εξακολουθεί να παίζει το ρόλο του Σέρλοκ Χολμς.

Advertisements

4 Σχόλια (+add yours?)

 1. Osiris
  Σεπτ. 07, 2009 @ 12:23:18

  Καταπληκτικό post!
  Πολύ ενδιαφέρον.
  Με μεγάλη μου χαρά, βλέπω ότι τα posts στο ολακαίνουριο blog σου, αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα. 🙂

  Καλή σου μέρα.
  Φιλιά

  Απάντηση

 2. Vassilis
  Σεπτ. 07, 2009 @ 12:49:48

  Χάθηκε να ‘χαμε μια τέτοια πηγή νερού και εδώ στην Ελλάδα και να λύναμε μια για πάντα το πρόβλημα της υπογεννητικότητας;

  Απάντηση

 3. happyshelly
  Σεπτ. 07, 2009 @ 13:07:05

  Osiri, καλημέρα και από δω. Το είχα βάλει και στο Shell-land πριν πολύ καιρό (28/5) αφού είχα μελετήσει πολύ το θέμα. Μου αρέσουν τα μυστήρια και τα ανεξήγητα.
  Ευχαριστώ για την επίσκεψη σου και εδώ 🙂

  Κοχυλένια φιλιά!

  Απάντηση

 4. happyshelly
  Σεπτ. 07, 2009 @ 13:07:50

  Βασίλη, καλημέρα!
  Εγώ να δεις πόσο θα ήθελα να πιω αυτό το νερό 😉

  Κοχυλένια φιλιά 🙂

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: