Προζύμι


zymi1Αρκετές νοικοκυρές πιστές ακόμη στις παραδόσεις μας, ζυμώνουν στο σπίτι τους και συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο. Αυτό γίνεται δύο φορές το χρόνο, στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14 Σεπτεμβρίου και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Ποιο είναι αυτό; Η παρασκευή νέου προζυμιού.

Πώς γίνεται αυτή;

Οι νοικοκυρές παίρνουν ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Σ’ ένα δοχείο βάζουν λίγο χλιαρό νερό. Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού. Άλλες νοικοκυρές συνηθίζουν να βράζουν τον βασιλικό και αυτό το χλιαρό νερό να το χρησιμοποιούν στην παρασκευή του χυλού. Τυλίγουν το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουν μερικές ώρες «να γίνει». Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς, δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.

zymi3

Σήμερα θα σας δώσω τη συνταγή για να φτιάξετε για πρώτη φορά το προζύμι. Από μικρή έμαθα να βλέπω τη γιαγιά μου να ζυμώνει ψωμί, σχεδόν μέρα παρά μέρα. Έτσι, είχα συνηθίσει στην διαδικασία αυτή. Όταν η γιαγιά δεν είχε φυλάξει προζύμι, αγόραζε από το φούρνο. Όμως, το ψωμί με το δικό της προζύμι ήταν το κάτι άλλο.

Παλιά όταν ήθελαν να ζυμώσουν ψωμί, δανείζονταν προζύμι  η μία νοικοκυρά από την άλλη, ή φύλαγαν προζύμι σε ένα βαθύ ξύλινο πιάτο με καπάκι, για να μη μπαίνουν κάθε φορά στη διαδικασία παρασκευής του. Ο δε βασιλικός που χρησιμοποιούσαν, φρόντιζαν να είναι από αυτόν που μοιράζουν στην εκκλησία την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου. Οπότε, φέτος φυλάξτε τον για να φτιάξετε το προζύμι, όπως η γιαγιά μου.

 

Υλικά:

– 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

– λίγο αλάτι

– ζεστό (όχι καυτό) νερό

– λίγα τριμμένα φυλλαράκια από ξερό βασιλικό (μισό κουταλάκι)

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό πήλινο δοχείο βάζουμε τα παραπάνω υλικά, τα ζυμώνουμε και κάνουμε μαλακό ζυμάρι.

Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα, κουκουλώνουμε το δοχείο με κουβέρτα και το τοποθετούμε σε ζεστό σημείο του δωματίου.

Την άλλη μέρα ρίχνουμε μέσα ακόμα λίγο αλεύρι και λίγο νερό και το ανακατεύουμε.

Το σκεπάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και το βάζουμε στην άκρη.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και την τρίτη μέρα.

Είναι έτοιμο το προζύμι όταν φουσκώσει και έχει πολλές μικρές τρύπες.

Συνήθως πιάνει επάνω από την αρχή της διαδικασίας μία κρούστα.

Αυτή την κρούστα την αφαιρούμε κάθε φορά πριν προσθέσουμε το καινούργιο αλεύρι και το νερό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: