Τιτάνες του Γύρου


Όταν βάζεις ένα όραμα σου ως στόχο με επιμονή και υπομονή, όχι μόνο καταφέρνεις να το πετύχεις, αλλά και να διαπρέψεις! Δείτε το παράδειγμα των Ελλήνων μεταναστών που έγιναν πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να πρωτοστατήσει ο γύρος, στη χώρα των fast foods
Gyros pita

«Τιτάνες του Γύρου» ονομάζουν σε άρθρο τους οι New York Times τα ελληνικά εστιατόρια και τις εταιρείες παραγωγής γύρου, που παραμένουν σε τροχιά επέκτασης παρά τιν οικονομική κρίση. Η μεγαλύτερη εταιρεία εξ’ αυτών ονομάζεται Kronos Foods, έχει έδρα το Σικάγο και είναι η υπ’ αριθμόν 1 παραγωγός γύρου στον κόσμο. Και ο ιδρυτής της, Κρις Τομαράς, είναι ένας από τους διεκδικητές του τίτλου «Χένρι Φορντ του Γύρου», όπως τους ονομάζει η εφημερίδα, που έγιναν εκατομμυριούχοι εφαρμόζοντας, ήδη από τη δεκαετία του ’70, τη μαζική παραγωγή στο τυλιγμένο με πίτα «αίνιγμα» (για τους Αμερικανούς) των 5 δολαρίων: τον γύρο!

«Μου πήρε καιρό να πετύχω. Όταν φέρνεις κάτι καινούργιο στην αγορά, ο κόσμος φοβάται να το πλησιάσει. Θυμάμαι ότι στην αρχή παρακαλούσα τον Θεό να πουλήσω 450 κιλά κρέας την εβδομάδα. Τελικά, φτάσαμε να πουλάμε πάνω από 250 τόνους», λέει ο κ. Τομαράς. Ήταν μια ριψοκίνδυνη επένδυση στη χώρα των χάμπουργκερ, των χοτ ντογκ και της προτηγανισμένης πατάτας. Χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία για να φέρει κέρδη. Σήμερα όμως είναι «μόδα», που αποδίδει εκατομμύρια.

Στον καιρό της οικονομικής κρίσης οι Έλληνες εστιάτορες της Αμερικής έχουν βρει τη συνταγή της επιτυχίας: πίτα με γύρο και τζατζίκι… «Η δουλειά μας έχει πάρει τα πάνω της. Κάνουμε ρεκόρ πωλήσεων», λέει ο Πίτερ Μπαλτζής, ιδιοκτήτης της επιχείρησης Devanco Foods με έδρα το Σικάγο. Η οικονομική κρίση ελαττώνει τις εξόδους του κόσμου σε εστιατόρια, ενώ μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού βομβαρδίζουν με προσφορές τους καταναλωτές. Έτσι, στην εποχή των χάμπουργκερ που στοιχίζουν μόλις 99 σεντς, ο κ. Μπαλτζής κερδίζει εκατομμύρια. Όταν αγόρασε την επιχείρησή του ο τζίρος ήταν έξι εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα φτάνει τα 25! Το μυστικό; Προμηθεύει με κατεψυγμένο γύρο χιλιάδες εστιατόρια στην Αμερική.

Το εμπόριο κατεψυγμένου γύρου από Έλληνες ομογενείς έχει δημιουργήσει μεγιστάνες. Ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων γύρου στην Αμερική ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο- με το πλεόνασμα των κερδών να προέρχεται από το Σικάγο. Περίπου 50.000 κώνοι κρέατος περιστρέφονται καθημερινά σε εργοστάσια και εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ορισμένα μαγαζιά πουλάνε περισσότερα από 200 σάντουιτς την ημέρα.

«Η επιτυχία του προϊόντος βασίζεται στην πρωτοτυπία, τη μυρωδιά και το χαμηλό κόστος», λέει στα «ΝΕΑ» ο Κρις Τομαράς. «Ο Αμερικανός δεν έχει συνηθίσει τις κάθετες σούβλες και το προϊόν κερδίζει την προσοχή του. Ενώ η μυρωδιά του σε κατακτά», συμπληρώνει.

Παραμένει μυστήριο το ποιος έφερε πρώτος τον γύρο στην Αμερική. Στους κύκλους όμως των βιομηχάνων και των εστιατόρων ο τίτλος του «πατέρα του γύρου» ανήκει στον Γιώργο Αποστόλου, γνωστού και ως «Πάπα Τζορτζ». Ο κ. Αποστόλου ισχυρίζεται ότι έφερε πρώτος τη συνταγή στις ΗΠΑ το 1965, στο εστιατόριο «Ρarkview», που διατηρούσε μαζί με τα ξαδέρφια του στο Σικάγο. «Είχα δουλέψει στην Αθήνα και ήξερα από γύρο. Είπα να το δοκιμάσω στην Αμερική και η επιτυχία ήταν τεράστια», λέει.

Το 1975 ο κ. Αποστόλου δημιούργησε την εταιρεία Central Gyros Wholesale και προμήθευε με κατεψυγμένους γύρους χιλιάδες εστιατόρια. Έντεκα χρόνια αργότερα πούλησε την επιχείρησή για δέκα εκατομμύρια δολάρια. Αγοραστής ήταν ο Κρις Τομαράς, ένας από τους κύριους ανταγωνιστές του Αποστόλου. «Μου πήρε καιρό να πετύχω. Όταν φέρνεις κάτι καινούργιο στην αγορά, ο κόσμος φοβάται να το πλησιάσει. Θυμάμαι ότι στην αρχή παρακαλούσα τον Θεό να πουλήσω 450 κιλά κρέας την εβδομάδα. Τελικά φτάσαμε να πουλάμε πάνω από 250 τόνους», λέει ο κ. Τομαράς. Παρά τις μεγάλες πωλήσεις ο γύρος της Αμερικής σπανίως θυμίζει Ελλάδα. Μοιάζει περισσότερο με ένα μεγάλο ρολό κιμά (80% από μοσχάρι και 20% από αρνί). Δεν είναι το ίδιο τραγανός, ψήνεται ακόμα και σε φέτες πάνω σε γκριλ και θυμίζει το ανατολίτικο ντονέρ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια (+add yours?)

  1. Vassilis
    Σεπτ. 01, 2009 @ 16:05:51

    …γύρο γύρο όλοι🙂

    Απάντηση

  2. happyshelly
    Σεπτ. 01, 2009 @ 16:31:41

    …και στη μέση οι μεγιστάνες των blogs! lol

    Απάντηση

  3. ευρύνοος
    Σεπτ. 02, 2009 @ 03:03:36

    Θέλω 99 με γύρο..

    να τα κάνω 100?

    όχι μωρέ, ποιός θα τα φάει?

    χαχαχα

    καληνύχτες!!!

    Απάντηση

  4. happyshelly
    Σεπτ. 02, 2009 @ 10:25:20

    Καλέ κάνε και λίγο δίαιτα γιατί πλησιάζει η μέρα σου😉
    Που μου θέλεις και 100… lol

    Φιλιά και καλή σου μέρα

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: