Αισθητήρες ευχαρίστησηςΕξειδικευμένα νεύρα του δέρματος αντιλαμβάνονται τα χάδια
Associated Press

Μια άγνωστη μέχρι σήμερα κατηγορία νευρικών ινών μέσα στο δέρμα αναλαμβάνει να στείλει «σήματα ευχαρίστησης» στον εγκέφαλο όταν κάποιος μας θωπεύει, αποκαλύπτουν τα τελευταία πειράματα.

Οι «C-απτικές νευρικές ίνες» ενεργοποιούνται όταν ένα απαλό άγγιγμα κινείται πάνω στο δέρμα με ταχύτητα 4-5 εκατοστών ανά δευτερόλεπτο, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Nature Neuroscience.

Μ’ αυτή την ταχύτητα, επισημαίνουν οι ερευνητές, κινείται το παρηγορητικό χάδι μιας μητέρας στο δέρμα του μωρού της, όπως και οι ερωτικές θωπείες μεταξύ συντρόφων.

Η πρωτότυπη μελέτη θα μπορούσε να προσφέρει στοιχεία για τη σημασία του χαδιού στις ανθρώπινες σχέσεις, εκτιμούν οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ και του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, οι οποίοι συνεργάστηκαν για τη μελέτη με την εταιρεία απορρυπαντικών Unilever.

Οι εξειδικευμένες νευρικές ίνες εντοπίστηκαν σε 20 εθελοντές των οποίων οι βραχίονες θωπεύτηκαν στο εργαστήριο σε διάφορες ταχύτητες. Οι C-απτικές νευρικές ίνες, έδειξαν τα πειράματα, απαντώνται μόνο στις περιοχές του δέρματος όπου υπάρχουν τρίχες, και όχι στις γυμνές περιοχές, όπως οι παλάμες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός αυτός αποτρέπει τον εγκέφαλο από το να συγχέει διαφορετικά μηνύματα, αφού οι ανθρώπινες παλάμες χρησιμοποιούνται συνήθως ως εργαλεία, και όχι ως δέκτες συναισθηματικών μηνυμάτων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: