«Πράσινο νησί» ο Αη Στράτης


Μέσα στο 2009 θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν τα έργα για τη μετατροπή του Αη Στράτη σε πράσινο νησί, δηλαδή για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές.

Τα έργα στον Αη Στράτη θα έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και θα ακολουθήσουν ως τον Ιούνιο προκηρύξεις για ανάλογες επενδύσεις εμπορικής κλίμακας σε μεγαλύτερα νησιά, όπως η Νίσυρος και η Τήλος, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης παρουσία του νομάρχη Λέσβου κ. Π. Βογιατζή και του Κοινοτάρχη του νησιού κ. Χ. Μακρή. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ο Αη Στράτης είναι τόπος με μνήμες και συμβολισμούς, συνδέεται με μια ταραγμένη περίοδο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και «θέλουμε να συμβολίζει πλέον και το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή».
Πρόσθεσε ότι το σχέδιο για το πράσινο νησί είναι καινοτόμο, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς ανάλογα παραδείγματα 100 % πράσινων νησιών υπάρχουν μόλις τρία σε ολόκληρο τον κόσμο: το King Island στην Αυστραλία, το Samsoe στη Δανία και το Utsira στη Νορβηγία.

Θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και μονάδα παραγωγής βιοενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας που θα αντικαταστήσουν τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καλύπτουν τώρα τις ανάγκες του νησιού.
.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: