Μανιάτικες Δίπλες


Υλικά:
10 αυγά
1 κιλό αλεύρι
χυμό από 1 λεμόνι
1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
250 γραμ. καρύδια
1 κ.σ. κανέλα

Σιρόπι:
1 κιλό νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι
2 κ.σ. λάδι

Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, τα χτυπάμε, ρίχνουμε το ποτό με το λεμόνι, μετά το αλάτι και τη ζάχαρη, ενώ χτυπάμε όλα αυτά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κρατάμε λίγο από αλεύρι στην άκρη. Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών. Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα.
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει. Κόβουμε τη ζύμη μας σε μεγάλες ροδέλες και μετά ξανά στη μέση. Παίρνουμε μια ροδέλα. Την πατάμε λίγο με το χέρι. Βάζουμε τη μηχανή για τα ζυμαρικά στο 2 (χοντρή ζύμη) και περνάμε το ζυμάρι από μέσα. Μετά το περνάμε και μια δεύτερη φορά από το ίδιο σημείο. Βάζουμε τη μηχανή μας στο 4 (μεσαία ζύμη) και περνάμε τη λωρίδα μας από εκεί πάλι 2 φορές. Βάζουμε τη μηχανή στο 6 (λεπτή ζύμη) και περνάμε τη λωρίδα μας για 2 ακόμα φορές από μέσα. Έχουμε πλέον μια πολύ μακριά και λεπτή λωρίδα ζύμης. Έχουμε απλώσει πάνω στο τραπέζι μας ένα σεντόνι. Ακουμπάμε εκεί τη λωρίδα μας. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες λωρίδες. Φροντίζουμε να τις σκεπάσουμε με δροσερό σεντόνι και από πάνω για να μην ξεραθούν στο μεταξύ όσες κάνουμε. Κόβουμε τις λωρίδες μας σε κομμάτια ορθογώνια. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης από αυτά που κόψαμε. Το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Το γυρνάμε αμέσως και από την άλλη πλευρά. Μετά το τσιμπάμε από τη μια άκρη με ένα πιρούνι και το γυρνάμε γύρω γύρω για να πάρει το στρογγυλό σχήμα. Θέλει γρήγορες κινήσεις Για να τηγανιστούν, τις κρατάμε λιγο με το πιρούνι μας κάτω από το λάδι. Δεν θέλει πολύ, ίσα να πάρουν λίγο χρώμα. Μετά τις αφήνουμε όρθιες σε ένα ταψάκι να φύγει λίγο λάδι. Αφού φτιάξουμε τις δίπλες μας, κάνουμε το σιρόπι. Σε μεγαλούτσικη κατσαρόλα βράζουμε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό για λίγο. Μετά προσθέτουμε το μέλι και το λάδι. Το λάδι το βάζουμε για να μη μαλακώνουν οι δίπλες. Το σιρόπι θα αφρίσει. Πρέπει να το ξαφρίσουμε. Όταν βράσει για λίγο, σβήνουμε το μάτι, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω. Βάζουμε μέσα στο σιρόπι μία μία δίπλα, τη γυρνάμε καλά και μετά τις βάζουμε στο ταψί. Έχουμε ανακατέψει το καρύδι με την κανέλα. Σε κάθε στρώση από δίπλες, ρίχνουμε καρυδάκι λοιπόν από πάνω και έτοιμες οι δίπλες μας.

Αυτή τη συνταγή πάντα την έφτιαχνε μητέρα μου, γιατί αρέσουν πολύ στον πατέρα μου που είναι από την Καλαμάτα. Επειδή, είναι δύσκολη χωρίς βοήθεια, τη βοηθούσα στο άνοιγμα της ζύμης με τη μηχανή και στο ετοίμασμα τυλίγοντας. Εκείνη φυσικά τηγάνιζε! Και λέω φυσικά, γιατί το γύρισμα της δίπλας, δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά. Στην αρχή θα καταφέρετε να διπλώσει απλώς στα τρία. Θέλει τέχνη και πολύ εξάσκηση, ώστε να τις κάνετε στρογγυλές.

About these ads

3 σχόλια (+add yours?)

  1. big mama
    Οκτ 23, 2009 @ 19:11:35

    Και δίπλες; Πάει, ένα κιλό θα το πάρω! Δύσκολα πράγματα μας έβαλες σήμερα!

    Απάντηση

  2. vasoula
    Μαρ 20, 2010 @ 11:26:23

    ayth h syntagh einai teleia h diples oi maniatikes einai h klasikh syntagh giati einai messhniako glykisma alloy den einai diadedomeno!!! emeis stoys gamous kai tis baftiseis kername toys kalesmenous mas gia na eyxythoun na einai glykameno to zeygari kai h zoi toy/ths neofotistoy/ths!!! eixa syntagh apo thn pathera moy idia kai tis exw dokimasei einai katapliktikes afrates myrodates……. einai ayto pou leme SPITIKES…. to mono pou den kserw einai to mystiko sou gia to ladi mesa sto siropi tha thn ftiaksw twra pou erxete Pasxa!!! EYXARISTW PARA POLY!!!

    Απάντηση

    • happyshelly
      Μαρ 20, 2010 @ 18:59:23

      Vasoula,
      Καλώς ήρθες! Χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν και απ’ ότι κατάλαβα είσαι και πατριώτισσα! Η καταγωγή μου είναι από την Μεσσηνιακή Μάνη, αφού ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Καλαμάτα και οι γονείς του σε χωριά του Ταύγετου. Δεν ξέρεις πως τρελαίνομαι για τις δίπλες. Έτρωγα και στην Κρήτη, όπου εκεί τις λένε ξεροτήγανα, αλλά υπάρχει η διαφορά γιατί δεν βάζουν αυγά. Σου εύχομαι να τις πετύχεις και να έχεις με την οικογένειά σου, ένα υπέροχο Πάσχα!!
      Τα κοχυλένια μου φιλιά!

      Απάντηση

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 358 other followers

%d bloggers like this: